Persberichten

De Gouwestem is het grootste mannenkoor van Nederland


Maandagavond heeft burgemeester Bert Cremers feestelijk Geert Westerhof als het 200ste lid ingeschreven van het Christelijk Waddinxveens Mannenkoor De Gouwestem. Het koor, dat in 1981 is opgericht bestond in eerste instantie uit 35 man. Onder leiding van dirigent Adriaan Verhoef groeide het koor gestaag door naar zo’n 65 leden in 1993. In dat jaar kwam de dirigent te overlijden en Martin Mans werd aangezocht om als dirigent leiding te geven aan het koor. Mede door zijn enthousiaste aanpak groeide het mannenkoor door tot ver boven de 100 leden. Maar de groei bleek er nog lang niet uit. Toen in 2015 Rijk Vinke de taak van voorzitter over nam, kondigde hij aan dat het zijn streven was om de bijzondere mijlpaal van 200 leden te bereiken. Drie jaar later is dit streven in de persoon van Geert Westerhof al bereikt. Het Christelijk Waddinxveens Mannenkoor is het grootste mannenkoor van Nederland en daar mag heel Waddinxveen reuze trots op zijn. En dat de groei gewoon doorgaat bleek wel dat tijdens de feestelijke repetitie-avond van eergisteren, spontaan het 201ste lid in de persoon van Sven van der Meij zich aandiende.

 

In een tijd van individualisering staat het verenigingsleven onder druk

 

“Waddinxveen heeft een rijke koor traditie. Maar we leven in een tijd van individualisering en in die wereld staat het verenigingsleven onder druk. Daarom is het een enorme prestatie om juist in deze tijd het koor zo sterk te laten groeien” zegt burgemeester Cremers. “Het koor is niet alleen kwantitatief sterk gegroeid, ook kwalitatief is het geweldig. Anders treed je niet op in De Doelen, het Concertgebouw, de Sint Janskerk en op vele bijzondere plaatsen in binnen- en buitenland.” aldus Cremers. Het koor heeft inmiddels al meerdere cd’s gemaakt. In de komende maanden staan nog vele concerten gepland en heel bijzonder is een optreden in het Dolfinarium op 4 november, waar ook de dolfijnen hun stem mogen laten mee klinken.

 

Dirigent Martin Mans die volgend jaar zijn 25 jarig jubileum met dit koor viert, zegt trots te zijn op zijn 201 ambassadeurs. Hij geeft leiding aan meerdere koren en verzorgt optredens over heel de wereld. Met een aantal leden van de Gouwestem, vormt hij ook The Martin Mans Formation, die met vele bekende artiesten heeft opgetreden.

 

Belangstellenden voor De Gouwestem, kunnen zich nog altijd aanmelden. Het koor is nog lang niet uitgegroeid.


Eerstvolgende concert

zaterdag 7 september
Rotterdam
zaterdag 9 november
Harderwijk - Dolfinarium
vrijdag 22 november
Scheveningen
>> Alle concerten

Concert Dolfinarium

 

Bestel nu vast kaarten!Vrienden van De Gouwestem

>> Meer info

Donateurs van De Gouwestem

>> Meer info